Uittips met kinderen

Alles over Frankrijk

Calais

Doe-Vakantie met het hele gezin

fossielen zoeken bij Calais

Iedereen met jonge kinderen zal het herkennen: die merkwaardige fascinatie met dinosauriërs. Je bent ongetwijfeld al naar Naturalis in Leiden geweest. Ook ben je wel eens op zondagochtend wakker gemaakt door de kinderen die vragen stelden over dinosauriërs die je niet kon beantwoorden. Een goede reden om een keer fossielen met ze te gaan zoeken bij Cap Gris Nez, een strand net ten zuiden van Calais. Hier vind je gemakkelijk tientallen ammonieten en andere fossielen. Je kunt de kinderen vertellen dat deze fossielen misschien nog wel ouder zijn dan de oudste dinosauriërs. Bij het strand liggen sedimenten bloot uit het Jura tijdperk. Dat Jura de tijd is waarin dinosauriërs leefden kan ieder kind je vertellen, want hier komt de naam van de film Jurassic Park vandaan.

Fossielen zoeken

Een actieve manier om gedurende de volgende vakantie Frankrijk een keer heel anders te ontdekken. Koop van tevoren een fossielengidsje, zodat je kunt opzoeken wat je precies hebt gevonden. Bij Cap Gris Nez vindt je bijvoorbeeld veel bivalven. Iets naar het zuiden, bij Wimereux / Pointe aux Oies (ook aan de kust) vind je naast bivalven ook fossielen van brachiopoden, gastropoden en soms wel vuistgrote ammonieten! Ook versteend hout en tanden van haaien en uitgestorven reptielen liggen hier op het strand. Het is overal toegestaan om (zonder gereedschap) naar deze fossielen te zoeken en ze mee te nemen. Op andere plekken mag je ook in het zandsteen hakken om verder te zoeken. Neem dus een paar simpele steenbeitels en hamers mee.

Bijzondere omgeving

De kliffen van deze kust zijn heel erg bijzonder en de stranden zijn bezaaid met grote rotsblokken. Je kunt in deze bijzondere omgeving het beste kamperen. Nog nooit op een camping in Frankrijk gebivakkeerd? Vrees niet, deze campings zijn veel luxer dan vroeger het geval was, en je logeert midden in deze prachtige natuur.