Uittips met kinderen

Alles over Frankrijk

Toscane

bijzondere steden en een traditioneel plattelandsleven

Weinig Europese regio’s zijn zo geschikt voor een gezinsvakantie dan Toscane.  Toscane heeft een rijke geschiedenis, een heerlijk klimaat, vruchtbare groene heuvels en een grote hoeveelheid kunstschatten. Er is dus veel te zien, maar ook voor de kinderen is Toscane en Italië een droomplek om vanuit een vakantiehuis te ontdekken: mooie strandjes waar ze schelpen kunnen zoeken en verschillende pretparken. Geniet iedere dag van een heerlijke cappucchino bij het ontbijt en een simpele menu della casa in de avond.

Toscane

Florence is een van de mooiste steden ter wereld. Het is de bakermat van de renaissance. Hier mag je de Dom natuurlijk niet missen en de Piazza della Signoria waar het Palazzo Vecchio staat. De stad staat vol met bijzondere kerkjes. Het historische Siena is een goede tweede met haar schelpvormige plein waaraan het 13e eeuwse Palazzo Pubblico ligt. Ook de 12e eeuwse kathedraal is van een mystieke schoonheid. Het moest de grootste ter wereld worden, maar een pestepidemie gooide roet in het eten. Pisa staat natuurlijk bekend om zijn scheve toren. Het oude centrum waar de rivier de Arno door heen stroomt is een el al verstilde pracht. Evenals het vlakbij gelegen Lucca is het centrum van Pisa omgeven door oude vestingwerken uit de  12e eeuw.

Voor de kinderen ligt tussen Lucca en Florence het themapark Pinocchio, met personages uithet verhaal van Pinokkio. Vlakbij Pisa ligt het pretpark Piccolo Mondo met de hoogste glijbaan van Toscane. En op veel plaatsen in Toscane kun je bijzondere grottencomplexen bezoeken, waarvan sommige met ondergrondse watervallen en meren.

Toscane platteland

Heel bijzonder is om een agriturismo als accommodatie te kiezen tijdens het verblijf in Italië. Dit  is een vakantiehuisje op een Italiaans landgoed of boerenbedrijf. Je verblijft er op een boerderij dat volgens de traditionele landbouwmethoden eerlijke producten teelt. Om de verliezen te compenseren (ze kunnen maar tenauwernood concurreren met de efficiënte productiemethoden van de bioindustrie) verhuren ze huisjes aan toeristen. Je hebt agriturismo’s in alle soorten en maten. Vele ervan hebben een gemeenschappelijk zwembad. Als je wilt kun je een dag meelopen met de boeren om te zien wat het werk op zo’n landgoed inhoudt. En als je houdt van de Italiaanse keuken kan je een kookcursus volgen.